Marknaden av mekaniska brytare för tangentbord domineras just nu av tyska Cherry, även om det finns en del uppstickare i form av bland annat kinesiska Kailh och japanska Topre. Det sistnämda företagets kapacativa hybridbrytare har blivit ett populärt alternativ bland tangentbordskonnässörer och på Computex 2015 visas en ny version upp med bakgrundsbelysning.

I fokus ligger en ny version av företagets tangentbordsmodell Type Heaven, där varje brytare nu kommer med individuell bakgrundsbelysning med 16,8 miljoner olika färger. Därtill har modellen en intressant finess som styr vid vilket djup som brytaren ska aktiveras. Med en enkel knappkombination går det att välja mellan fyra olika aktiveringspunkter: 1, 1,5, 2 och 3 mm.

Sist men inte minst visas ett tangentbordskoncept upp med hela 256 olika aktiveringspunkter. I praktiken innebär detta att tangenterna kan få en nästintill analog känslighet, till vilket det finns en hel rad tillämpningsområden. Topres egna exempel innefattade bland annat spel och musikskapande, men företaget vidhöll att de ännu bara skrapat på ytan kring vad tekniken kan användas till.

Närmast i tiden ligger dock Type Heaven-tangentbordet med de nya RGB-brytarna. Modellen är fortfarande i tidigt prototypstadium och väntas inte landa i butiker förrän nästa år. Prislappen tros hamna närmare 200 dollar.

► Läs alla artiklar från #computex-2015